Nem vagyok egy konyhatündér, és már tudom, hogy mennyire értékes a hátra lévő időm, ezért annak nagy részét nem a konyhában töltöm.
Most mégis, már a második receptet osztom meg, mert nem tudok ellenállni,
annyira egyszerű és nagyszerű, pont, mint a kenyér.
Már, aki még fogyaszt tejet és tejterméket. Ennek is olyan hírverése van pro és kontra, mint a kenyérnek.
Minimális munkával, és költséggel, isteni házi joghurt és kefir készíthető. Sőt, az élőflóra, talán mindenki tudja, hogy természetes probiotikum.
A VNTV oldalán láttam és kívántam meg, de horror áron kínálták a hozzávalókat. Én pedig találtam az alábbi gyors, és olcsó eljárást.
Hozzávaló:
Ha lehet teljes házi tej, legalább 3,6 %-os zsírtartalommal.
(A győrieknek tudom mondani, hogy a Vásárcsarnok mellett, egy kis bódéban, automatából lehet venni házi tejet 200ft/liter áron.)
Ha nem tudunk ilyent venni, akkor alkalmas az egy napos lejáratú, zacskós tej is. A több napig elálló tej nem jó hozzá.
Kell egy kicsi élőflórás natúr kefir vagy joghurt, vagy mind a kettő. Én alkalmanként mindkettőt készítek, egy-egy befőttesüveggel.
A tejet lassú tűzön 20 perc alatt forraljuk fel, majd lehűtjük 40 fokra. Kb kézmeleg.
Egy befőttesüveg tejhez, egy evőkanál kefirt vagy joghurtot keverünk, majd a tetőt rátéve, de nem lezárva, meleg helyre tesszük, hogy megtartsa a hőmérsékletet legalább 12 órán keresztül. Én, használaton kívüli ágynemű közé tettem este, majd másnap reggel mehetett a hűtőbe.
Saját főzésű eper dzsemmel ízesítettem a joghurtot. De, bármi mehet bele, ízlés szerint.
Egy bajuk van, hogy két nap alatt befaltam az egészet. Már a második adagot fogyasztom.
Hidegen, de melegen ajánlom!