Mindennapi kenyerünk 2


IMG_1035IMG_1037A frissen sült kenyér, az én korosztályomnak, főleg akinek volt falusi nagymamája, sokkal többet jelentett, mint ennivaló.

Ma már nem divat kenyeret enni, fehéret különösen nem. Megmagyarázták, hogy miért ártalmas, ahogy sok más ételről is. És valóban, a tömegben gyártott, adalékanyagokkal teletömött élelmiszer ritkán hordozza azt az értéket, ami a nevében van. Azonban egy idő után rájönnek, hogy nem az élelmiszerrel van a gond, hanem az előállítással, az alapanyagokkal. Hús esetén, az állatok tartásával. idővel pedig változnak a nézetek is.

Ma már neves természetgyógyászok is ajánlják a kenyér fogyasztását, főleg a fehér kenyeret. Érdemes utána nézni.

Arról nem beszélve, hogy elmondhatatlan jó érzés, amikor a frissen sült kenyér illata belengi az otthont.

Tudom, hogy sokan nem szívesen állnak neki, mert azt gondolják kenyeret sütni bonyolult dolog. Én is próbálkoztam régebben, de nem volt finom a héja, hamar megkeményedett, bonyolult volt a sütése.

Pár hete azonban találtam egy roppant egyszerű és nagyszerű receptet, azóta sütök kenyeret. Szó szerint csak össze kell keverni, és másnap kisütni. Elronthatatlan. A lényeg a hosszú kelesztési idő.

Hozzávalók:

80 dkg kenyérliszt (bármelyik, és sütöttem többféle lisztből is, teljes kiőrlésűvel keverten is, és magokat is lehet bele tenni)

2 csapott evőkanál só

3 csipet cukor

1 teáskanál por élesztő

6 dl és 4 cl víz

Összekeverni fakanállal, (először a szilárd anyagokat, majd a vízzel) letakarni, én először folpackkal takarom, (rá a tésztára), hogy ne száradjon meg a teteje, majd konyharuhával az edényt.

Szoba hőmérsékleten kb 20 órát keleszteni, majd egy erősen lisztezett helyen (én műanyag tálcán), két oldalról összehajtani.

A sütőt 220-230 fokra melegítjük a sütőformával együtt, majd beletesszük a tésztát, és kb 45-60 percig sütjük a sütőtől függően. Én egy órán keresztül sütöm, alsó lángon, légkeverés nélkül.

(Nem kell semmivel kenni a formát, a belisztezett külső elég. Nem kell a sütőbe víz, nem kell a kenyeret spriccelni.)

Lehet kapcsos tortaformába, jénaiba, (kerek vagy hosszúkás) de lehet zománcos sütőformában is sütni.

Frissen ropogós a héja, de később megpuhul. Négy napig is élvezhető.

Remélem sokan kedvet kaptok hozzá!


Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 Gondolat “Mindennapi kenyerünk